lørdag den 7. januar 2012

Nisseskæg i JanuarJanuar

På jagt efter nisseskæg - et naturfænomen, der skal opleves

Af Conny Ogareck
Naturformidler
Nisseskæg - Foto: Conny Ogareck

En morgen i januar, hvor det er ganske let frost, og dagen før har været rigtig fugtig, kan man begive sig ud i skoven og lede efter nissekæg eller håris, som det også kaldes. I løvskovsområderne i Almindingen, behøver man ikke lede ret ihærdigt eller ret længe, før de første nisseskæg dukker op. Og har man først føjet øje på et, dukker der straks flere op i samme område, lidt ligesom når man plukker svampe.

Nisseskæg - Foto: Conny Ogareck Det er is på grene, man skal kigge efter, og det ser ud som om skægvæksten vokser ud af de grene, der ligger på jorden og ser helt døde ud. Nogle dage finder man nisseskæg hele dagen, og hvis frosten fortsætter så også næste dag og næste, mens man i andre perioder absolut ingenting finder, så det gælder om at være opmærksom på skiftet mellem vådt vejr og let nattefrost. Netop perioden omkring jul og ind i januar er der allermest nisseskæg, og det er jo ikke så underligt!

Fænomenet ses på dødt og vådt træ og kan findes på flere løvtræsarter, og det kan også opleves på træstubbe, der endnu står op og i få tilfælde også på træer, der endnu er levende i toppen. Prøv at tage noget nisseskæg i hånden og du vil opdage, at det hurtigt bliver til vand, prøv også at puste på det og se, hvad der sker.Nisseskæg på træ, der endnu er levende i toppen - Foto: Conny Ogareck


 Forklaringen  på nisseskæg er dog en helt anden. Det er
nemlig sådan, at når temperaturen stiger lidt, så begiver de underjordiske sig ud for at besøge hinanden. Og nogle gange er disse besøg så lystige, at de små underjordsfolk ikke når hjem igen, inden solen står op. Så må de gemme sig et tilfældigt sted i skoven, og tit er det sådan, at de ikke får hele skægget med ned i gemmestedet i jorden. På den måde opstår nisseskægget, som her.


 Sorry.............Bare skæget vokser ud inden næste jul Lille nisse.....

Skomagerhuset

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog-arkiv