Januar
På jagt efter nisseskæg - et naturfænomen, der skal opleves
Af Conny OgareckNaturformidler
En morgen i januar, hvor det er ganske let frost, og dagen før har været rigtig fugtig, kan man begive sig ud i skoven og lede efter nissekæg eller håris, som det også kaldes. I løvskovsområderne i Almindingen, behøver man ikke lede ret ihærdigt eller ret længe, før de første nisseskæg dukker op. Og har man først føjet øje på et, dukker der straks flere op i samme område, lidt ligesom når man plukker svampe.
Fænomenet ses på dødt og vådt træ og kan findes på flere løvtræsarter, og det kan også opleves på træstubbe, der endnu står op og i få tilfælde også på træer, der endnu er levende i toppen. Prøv at tage noget nisseskæg i hånden og du vil opdage, at det hurtigt bliver til vand, prøv også at puste på det og se, hvad der sker.
Forklaringen på nisseskæg er dog en helt anden. Det er
nemlig sådan, at når temperaturen stiger lidt, så begiver de underjordiske sig ud for at besøge hinanden. Og nogle gange er disse besøg så lystige, at de små underjordsfolk ikke når hjem igen, inden solen står op. Så må de gemme sig et tilfældigt sted i skoven, og tit er det sådan, at de ikke får hele skægget med ned i gemmestedet i jorden. På den måde opstår nisseskægget, som her.
Sorry.............Bare skæget vokser ud inden næste jul Lille nisse.....